Handboek Natuurcoaching

Eindelijk is er een compleet handboek over natuurcoaching verschenen! Dit kon niet uitblijven. Want ik weet niet hoe het zit in het België van de auteur Ann Sterckx, maar in Nederland woont op iedere straathoek wel een natuurcoach. Van zelf benoemde kruidendokters tot academisch geschoolden in psychologie, genees- of bedrijfskunde … allemaal roemen ze de rust en inspiratie die de natuur biedt. Ik raad ze stuk voor stuk aan dit boek te lezen.

Natuurbeleving

Als redacteur van dit boek, ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar ik heb bewondering voor de aanpak van Sterckx. Ze doet een persoonlijke, en gedegen poging het vak van natuurcoach te doorgronden en door te geven. Met dit boek biedt ze natuurcoaches en andere liefhebbers een basis waarop ze op zijn minst onderling hun kennis kunnen uitwisselen, en versterken.

In het eerste deel beschrijft Sterckx onder meer een zestal filosofische stromingen, waaruit natuurcoaches kunnen putten. Ook introduceert ze typische begrippen als het ecozelf. In het tweede deel, De Koraalwaaier, laat Sterckx zien op welke wijze je natuur kunt beleven, en gebruiken als natuurcoach.  De belevingswijze verloopt van een bomenbehangetje in je behandelkamer tot levensstijl-activist. Hoewel ze het een niet hoger schat dan het andere, maakt ze vanaf het begin duidelijk waar ze zelf staat: De natuur is het begin en het eind van alles. Is die relatie niet goed, dan veroorzaakt dat psychisch en lichamelijk lijden. En dus moet de mens haar relatie met de natuur herstellen. 

Soms schetst Sterckx een wat eenzijdig beeld; de harde kant van natuur zoals natuurgeweld benoemt ze niet. Dat maakt dit boek niet minder boeiend. Het zet aan tot nadenken, en biedt een keur aan opdrachten en vragen waarmee iedereen, echt niet alleen coaches, zich verder kan verdiepen in natuurbeleving.

Handboek Natuurcoaching