Koffiepraatjes: 20 minuten over toegankelijke taal in de gezondheidszorg

Wist u dat In gewone taal koffiepraatjes over toegankelijke taal organiseert, speciaal voor de gezondheidszorg? Deze praatjes zijn laagdrempelig en duren maximaal 20 minuten.  Doel is om zorgverleners, verpleegkundigen, artsen en para-medici te motiveren  hun taal aan te passen aan hun cliënten.

Aan de hand van cijfers, anekdotes en korte filmpjes leert u:

  • Hoe het zit met de taalvaardigheid van de gemiddelde Nederlander;
  • Hoe u uw diensten afstemt op praktisch opgeleide deelnemers;
  • Op welke manier u laaggeletterdheid herkent.

Koffiepraatjes: in 20 minuten weten wat u zou moeten weten

Een koffiepraatje kost maximaal 20 minuten van uw tijd.  Natuurlijk kunt u dit uitbreiden met een discussie van 15 tot 30 minuten. Met elkaar kom je vaak tot de beste oplossing.

“Laten we zorgen dat de gezondheidszorg toegankelijk wordt voor ons allemaal.”

Alle Nederlanders hebben recht op gezondheidszorg. Ook zij die moeite hebben met lezen. Helaas blijkt dat deze groep vaker ziek is. Omdat ze hun medicijnen verkeerd gebruiken bijvoorbeeld. Wist u dat gemiddeld 10 procent van de beroepsbevolking moeite heeft met taal en rekenen? Daarboven zit een nog grotere groep, die moeite heeft met lange teksten. Of met teksten waarin woorden staan die ze niet kennen. Op het moment dat mensen ziek zijn, vinden mensen het vaak extra om ingewikkelde teksten te lezen.

Om uw zorg voor iedereen toegankelijk te houden, is een omslag van denken nodig. Niet alleen bij de medewerker die de teksten schrijft, ook bij het management en bij de zorgverlener aan het bed. Natuurlijk hoeft niet iedereen een training te volgen. Wel is een breed draagvlak binnen de organisatie nodig voor blijvend resultaat.

Meer weten? Vraag vrijblijvend meer informatie.